Składniki:
- Gąsior 15L + rurka fermentacyjna
- Sok jabłkowy 100% - 12 litrów
- Drożdże winiarskie
- Woda - 0,5 szklanki
Przygotowanie:
- Sok jabłkowy przelewamy do gąsiora
- Sok możemy sami zrobić lub kupić 100% sok jabłkowy (jak na zdjęciu).
- Drozdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (0,5 szklanki).
- Czekamy parę minut aż zaczną pracować.
- Nastepnie dolewamy do gąsiora.
- Odstawiamy na około 14-20 dni.
- Po zakończeniu fermentacji (brak bulgotania) przelewamy go za pomocą rurki do butelek.
- Staramy się aby do butelek nie dostał się osad z dna gąsiora.
- Cydr praktycznie jest juz gotowy do spożycia.
- Najlepiej smakuje schłodzony.
Opis:
Osiągniemy około 12 Litrów 5% cydru.
100 ml cydru to około 40 kcal.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego !!!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz