Składniki:
- Spirytus 95% (0,5 L)
- Miód pszczeli (250 ml) - 1 szklanka
- Cytryny (0,5 kg) lub 5 dużych cytryn
- Woda mineralna (0,5 L)
Przygotowanie:
- Podgrzać wodę.
- Wlać do wody miód i wymieszać.
- Z połowy cytryn (ok. 3) zetrzeć skórkę.
- Ostudzić roztwór wody i miodu
- Dodać startą (bez białego miąższu) skórkę do roztworu.
- Ze wszystkich cytryn wycisnąć sok,i dodać do roztworu wody i miodu.
- Do ostudzonego roztworu dodać spirytus
- Odstawić na 24 godziny, aby się przegryzło
- Rozlać do butelek (przecedzając przez sitko)
Opis:
Osiągniemy 1,25 litra 38.7 % cytrynówki.
Aby osiągnąć inne procenty można skorzystać z kalkulatora.
Smacznego !!!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz