Składniki:
- Spirytus 95% (1L)
- Piwo Porter 6% (2L) - 4 butelki
- Cukier 2 szklanki po 250 ml
- Cukier waniliowy 3 torebki
Przygotowanie:
- W metalowym naczyniu (garnek) wymieszać piwo, cukier i cukier waniliowy.
- Wstawić na ogień, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
- UWAGA: nie można zbyt mocno nagrzewać.
- Po rozpuszczeniu się cukru, naczynie zdjąć z gazu i odczekać aż roztwór ostygnie.
- Do ostudzonego roztworu dodać spirytus
- Rozlać do butelek.
Opis:
Osiągniemy 3 litry porterówki 35,6 %.
Aby osiągnąć inne procenty można skorzystać z kalkulatora.
Smacznego !!!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
Komentarze
pycha;)
pycha;)