Przepis - Wódka Porterówka

DrukujDrukujEmailEmailPDFPDF
Wódka Porterówka z 1L spirytusu i 4 porterów. Do osiągnięcia 3 litry porterówki 35,6 %.
Składniki: 
  • Spirytus 95% (1L)
  • Piwo Porter 6% (2L) - 4 butelki
  • Cukier 2 szklanki po 250 ml
  • Cukier waniliowy 3 torebki
Przygotowanie: 
  • W metalowym naczyniu (garnek) wymieszać piwo, cukier i cukier waniliowy.
  • Wstawić na ogień, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • UWAGA: nie można zbyt mocno nagrzewać.
  • Po rozpuszczeniu się cukru, naczynie zdjąć z gazu i odczekać aż roztwór ostygnie.
  • Do ostudzonego roztworu dodać spirytus
  • Rozlać do butelek.
Opis: 

Osiągniemy 3 litry porterówki 35,6 %.
Aby osiągnąć inne procenty można skorzystać z kalkulatora.
Smacznego !!!

wiolus (niezweryfikowany)

pycha;)