Przepis - Lukier

DrukujDrukujEmailEmailPDFPDF
Przepis jak zrobić lukier, instrukcja krok po kroku.
Składniki: 
  • 2 białka z jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyzki soku z cytryny
Przygotowanie: 
  • Ubij białko mikserem lub ręcznie (trzepaczką) aż się trochę spieni
  • Przesiej cukier puder przez sitko
  • Wsyp cukier do białka i delikatnie ucieraj
  • Następnie dolej sok z cytryny
  • Konsystencja lukru powinna być taka, aby mógł się on powoli wylewać z łyżki
  • Gdy lukier wyjdzie za gęsty można dolać troszeczkę wody
  • Natomiast gdy lukier wyjdzie za rzadki to należy dosypać cukru
  • lukier jest gotowy do ozdabiania wypieków
Opis: 

Niewykorzystany lukier należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym naczyniu.
Smacznego !!!