Przepis - Cydr domowy zwykły

DrukujDrukujEmailEmailPDFPDF
Cydr domowy zwykły z 12 litrów soku jabłkowego. Osiągniemy około 12 Litrów 5% cydru
Składniki: 
  • Gąsior 15L + rurka fermentacyjna
  • Sok jabłkowy 100% - 12 litrów
  • Drożdże winiarskie
  • Woda - 0,5 szklanki
Przygotowanie: 

  • Sok jabłkowy przelewamy do gąsiora
  • Sok możemy sami zrobić lub kupić 100% sok jabłkowy (jak na zdjęciu).
  • Drozdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (0,5 szklanki).
  • Czekamy parę minut aż zaczną pracować.
  • Nastepnie dolewamy do gąsiora.
  • Odstawiamy na około 14-20 dni.
  • Po zakończeniu fermentacji (brak bulgotania) przelewamy go za pomocą rurki do butelek.
  • Staramy się aby do butelek nie dostał się osad z dna gąsiora.
  • Cydr praktycznie jest juz gotowy do spożycia.
  • Najlepiej smakuje schłodzony.
Opis: 

Osiągniemy około 12 Litrów 5% cydru.
100 ml cydru to około 40 kcal.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego !!!