Witam wszystkich smakoszy:) . Gdy byłem młodym chłopakiem pomagałem dziadkowi robić prawdziwą polską chłopską żytniówkę . metr kartofli (100kg) 30kg ześrutowanego żyta 5kg skiełkowanego jęczmienia , ześrutować kartofle w łupinach uparować w parniku , następnie utłuc je tłukiem tak , by stały się rzadkie , że można je nalać do kubka, ( obecnie można wykorzystać mieszadło do zapraw) wsypać żyto i jęczmień , zacier nadaje się do pędzenia jak przefermentuje tak , by miał smak gorzko-kwaśny. Po przepędzeniu wychodzi dobre 30L super gorzały.
Jak zapamiętać przepis na produkcję własnych procentów? Najlepiej wykorzystać daty historyczne :)
1410 (bitwa pod Grunwaldem) a w naszym przypadku:
1 kg cukru
4 litry wody
10 dkg drożdży
1437 (modyfikowany przepis 1410)
1 kg cukru
4 litry wody
3 dkg drożdży
7 dkg przecieru pomidorowego
oczywiście w zależności od potrzeb :) możemy zwielokrotnić ilość zacieru zachowując proporcje...pamiętajmy, że zaciery z owocami 'pracują' dłużej nawet do 2-3 tygodni...